OPas

Janne-Matti ”Hapis” Hapuoja

Olen 52-vuotias ja edelleen yhtä innoissani kuin pikkupoikana jolloin pääsin isäni kanssa ensimmäisiä kertoja erämaahan tai kalaisan joen varrelle. Olen kulkenut lukemattomia kertoja erämaissa, niin erikokokoisilla porukoilla kuin yksinkin. Ensimmäiset vaellukset tein 5-6 vuotiaana ja siitä alkaen Lappi ja erämaat ovat asuneet minussa. Lapsuuden ja teinivuodet asuin Iissä, lähellä Lapin läänin rajaa ja siitä oli helppoa käydä tekemässä isäni kanssa eri pituisia retkiä sinne tänne erämaihin (hiihtäen tai patikoiden), kalastamaan, melomaan ja marjametsiin.

Nuorena aikuisena työt ja elämä vei minut eteläisempään Suomeen ja ruuhkavuodet vietin Pirkanmaalla. Siellä vierähti noin 30 vuotta, mutta Lapin erämaiden kutsu oli voimakas ja vuosittain minun täytyi viettää siellä aikaa vähintään viikko, joskus jopa pidempäänkin. Ja aina kun siellä kävin, minulle tuli olo että täällä minun on hyvä olla. Elämä piti minua kuitenkin tiukasti eteläisemmässä Suomessa aina vuoteen 2019 asti, jolloin alkoi näyttää siltä että voisin muuttaa pysyväisesti Lappiin, kun nuorinkin lapsistani saavutti täysi-ikäisyyden rajapyykin. Aikani etsiskelin asuntoa ja paikkakuntaa, kunnes keväällä 2022 sellainen löytyi Leviltä. Siitä alkaen olen asunut Levillä ja työllistänyt itseni yrittäjänä Tunturi-Lapin alueella.

2019 kouluttauduin kalastusoppaaksi ja 2022 eräoppaaksi. Kevättalvella 2023 saavutin lumiturvallisuuden puolelta lumivyöryteknikon pätevyyden.

Koulutuksia ja titteleitä

  • Kirvesmies
  • Arboristi
  • Kalastusopas
  • Luonto- ja eräopas
  • Melontaohjaaja
  • Hiihdonopettaja, alppi, taso 3
  • Hiihdonopettaja, murtomaahiihto
  • Lumivyöryteknikko, Finlav Pro 2
  • Ski Patrol 2

Haluan tarjota sinulle ja seurueellesi osan omasta osaamisestani, kuinka tehdä vaelluksia turvallisesti omalla porukalla tai yksin. Vapaalaskuretkillä turvallisuus on pääosassa ja nautinto siinä sivussa. Kalastusvaelluksilla johdatan sinut kalaisien vesien äärelle ja näytän niksit joilla ennätysharjus ja ylänköjärven rautu saadaan nappaamaan juuri sinun vieheesi.

Mistä ajatus oman opasfirman perustamisesta syntyi?

Omaa opasfirmaa olen ajatellut jo vuosia, mutta sen perustaminen ei ole käynyt käden käänteessä vaan siihen on pitänyt kulkea vuosien taival. Yrittäjyys sinällään on entuudestaan tuttua, mutta matkailuala on vierasta maaperää ja sitä on pitänyt hiukan opiskella. Kävin kalastusopas- ja eräopas koulutukset ja työskentelin Levin Ski Resortin palveluksessa ja sain sitä kautta varmuutta omaan tekemiseen matkailualalla.

Kantavana ajatuksena on tuottaa sellaisia palveluita asiakkaille joita he itse haluavat kokea. Toimintani perustuu hyvin usein asiakkaiden mieltymyksiin ja räätälöinkin retket lähes aina sen mukaan mitä asiakkaat haluavat.

Miten firman nimi, Adventure Marmot ilmestyi?

Yritykseni nimi Adventure Marmot eli suomeksi Retkimurmeli on pitkällisen pohdinnan tulos. Halusin iloisen ja hauskan nimen. Vaihtoehtoina pyörivät niin Seikkaileva kettu, naali ja sopulikin, mutta niiden lausuminen ja kirjoitusasu ei mielestäni istunut lainkaan niin hyvin kuin tämä murmeli. Siinä on jotain söpöä ja ehkä lapsellistakin, hauskakin kuten logostakin näkee. Hymyilevä murmeli tihkuu positiivista energiaa.
Adventure Marmot on osa Fishgu Oy:tä (Fishing guide Services).

Tervetuloa opastetuille retkilleni kokemaan upeita ja unohtumattomia luontoelämyksiä.
Terveisin, Janne ”Hapis” Hapuoja